Beszámoló 2023-as tevékenységünkről

AZ ANIMUS EGYESÜLET KIEMELT TEVÉKENYSÉGEI 2023-BAN – közhasznúsági jelentésünk

2023-ban jelentős szakmai munkát végeztünk, annak ellenére, hogy a példátlanul magas infláció és egyéb körülmények miatt nehéz anyagi helyzetbe került egyesületünk. 

A korábbi években sikerrel pályázott egyesületünk támogatásokra, de 2023-ban minimális támogatást kaptunk csak. Szakmai munkánk azonban – az anyagi nehézségek ellenére -kiemelkedő volt. 

Vázlatosan beszámolunk a legfontosabb projektjeinkről:  

2023 februárjában olyan magyarok lakta területre is ellátogattunk a hagyományos erdélyi, felvidéki helyszíneink mellett, ahol még soha nem jártak az Animus Egyesület képviselői: a Lengyelországban élő magyarokat kerestük fel. A Varsóban és a Varsó környékén élő magyaroknak két hétvégi programot is szerveztünk a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Varsó, a Divéky Adorján Hétvégi Magyar Iskola és Óvoda és a Lengyelországi Magyar Egyesület keretében. 2023. február 25-én este egy ingyenes stand up comedy produkcióval vártuk honfitársainkat, majd a másnapi családi farsangon családi műsorral leptük meg a Varsóban és környékén élő magyarokat. 

Testközelből néztük meg a Divéky Adorján Hétvégi Magyar Iskola és Óvoda és a Liszt Intézet működését, hosszasan beszélgettünk a Varsóban élő magyarokkal. A hétvégén egy különleges felkérést is kaptunk: az Animus Egyesület képviseletében Szép Bencét felkérték, hogy 2023. február 27-én, hétfőn tartson egy előadást a Varsói Egyetemen az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharcról, valamint a történelmi események lengyel vonatkozásairól.

A varsói látogatásról, a helyi magyarok kulturális életéről egyesületünk egy videót is készített, amely itt tekinthető meg: https://animusegyesulet.hu/596-2/

Erdélyben több alkalommal is felkerestük honfitársainkat, ezek közül kiemelkedik a Szeben Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat, amelynek keretében Medgyesen 2 produkciót is bemutattunk a nagyszámban megjelent magyar közönségnek, de a Felvidékre is meghívást kapott egyesületünk.

Kulturális tevékenységünkhöz tartozik a pandémia és az azt követő gazdásági nehézségek, valamint a putyini agresszió miatt felerősödő orosz-ukrán háború következményeképpen példátlanul nehéz anyagi helyzetbe került zenészek támogatása is. Volt zenekar, amelynek videóklipet is készítettünk Sirokon és a terembérletek kifizetésével támogattunk nehéz helyzetbe került zenei előadók koncertjeit.  

November 28-án aktív részesei voltunk a „Szüléskalauz gálaest”-nek, amelyet a Sarkcsillag Alapítvány szervezett. A „Szüléskalauz gálaest”-en 3 kategóriában kerültek átadásra a 2023-as Sarkcsillag Díjak: a „Legszebb szülésélmény”, a „Szülésznők Csillaga” és a „Szülész-Nőgyógyászok Csillaga” díjak. 

A nyertes pályaműveket Fűrész Tünde, Kardosné Gyurkó Kata, Szuromi-Kovács Ágnes, Regős Judit, és Németh Franciska választották ki, a rendezvényen megjelent többek közt Dr. Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára és Fűrész Tünde, a KINCS elnöke is. 

Szerveztünk csapatépítést, színházi esteket, gyerekműsorokat, részt vettünk kiállítások és emlékműsorok lebonyolításában és filmforgatásokon. 

2023-ben Eger mellett a következő településeken tevékenykedett egyesületünk (kiemelt helyszínek – nem az összes!)

Januárban: Gyenesdiás, Budapest, Gödöllő

Február: Péteri, Budapest, Szombathely, Varsó

Március: Gyenesdiás, Budapest, Gödöllő, Gyomaendrőd 

Április: Budapest, Szentendre, Kunfehértó

Május: Nagykanizsa, Kecskemét, Tura, Seregélyes, Budapest, Veszprém, Fót

Június: Söpte, Szombathely, Budapest, Veszprém, Jászberény, Kecskemét, Budapest 

Július: Budapest , Kecskemét, Kolozsvár, Segesvár

Augusztus: Budapest, Balatonfenyves, Pozsony

Szeptember: Szombathely, Szentes, Budapest

Október: Kecskemét, Ercsi, Szarvaskő, Székelyhíd, Budapest, Medgyes

November: Siófok, Budapest, Derecske, Tatabánya, Szihalom, Kerepes

December: Budapest, Szentes, Gödöllő, Kecskemét, Kassa

Személyesen kb. 60-70.000 emberrel kerültünk kapcsolatba, munkánk nyomon követhető a weboldalunk mellett a következő linkeken is: 

https://magyarnemzet.hu/kultura/2023/10/jol-fogyaszthato-tortenelmet-mindenkinek

https://hirtv.hu/video/285565

https://videa.hu/videok/kulturnemzet/nagyvilag/roadshowra-indult-a-setalo-tortenelem-E1Jv2UqzJvOAslps?start=0

A 97 követővel és kb 20-23 videóval rendelkező YouTube csatornánkat sajnos újra kellett az alapoktól építeni. Új csatornát kellett indítanunk, ennek az első filmje 2023. márciusában a lengyelországi magyar kulturális életet bemutató filmünkkel indult el:

A Sétartörténelem c. projektünk 2023-as projektjei:

https://www.atv.hu/videok/20220816/setatortenelem-cimmel-interaktiv-tortenelmi-kisfilm-sorozat-keszult

https://www.atv.hu/videok/20220816/setatortenelem-cimmel-interaktiv-tortenelmi-kisfilm-sorozat-keszult

https://zene.hu/20220817_bagi_ivan_ujabb_oldalat_mutatja_meg

https://metropol.hu/vip/igy-meg-biztos-nem-lattad-bagi-ivant-video-782981/

Vélemény, hozzászólás?